sobota 24. decembra 2011

Nežite bezcieľný život

Bhagavad Gita
Karma Yoga
Verš 17

Aký je zámer vášho života? Žijete svoj život so zámerom? Máte nejaký cieľ, má váš život vôbec nejaký smer, alebo len tak bezcieľne blúdite životom? Blúdiť životom bezcieľne je ten najväčší zločin! Nie voči iným, ale voči sebe samému. je to strata času, je to premárnený život. Život bez zámeru je premárnený.

Rozjímajte nad svojim najvyšším zámerom. Čo je to prečo hýbete svojim telom? Aký je dôvod, že vaše telo stále dýcha? Pamätajte na svoj zámer a neustále pozdvihujte svoje vedomie tak, aby bolo v súlade s vašim zámerom. 

Každý deň si pripomeňte: "Som ešte stále nasmerovaný na kurz svojho životného zámeru?" Uistite sa, že nestrácate čas len tak bezcieľne. Neustále sa vydvihujte do tej najvyššej frekvencie. Využite každý moment, každú príležitosť na to, aby ste sa položili do toho najvyššieho stupňa vedomia –do vedomia osvietenia. 

Nepremeškajte ani jeden moment a nepovoľte v ani jednom jedinom momente od svojho zámeru. Možno si poviete – čo je to jeden krát, čo môže byť jeden deň, ako sa môže za jeden deň niečo pokaziť? 

Buďte si istý - ak čo len raz poľavíte, bude veľmi tažké sa vrátiť späť. Ak ráno pravidelne cvičíte yógu a jedno ráno si poviete, že dnes sa mi nechce, dnes si dám voľno - stačí jeden deň, na ďaľšie ráno sa vám opäť nebude chcieť vstávať, a budete trpieť aj celý týždeň kým sa vrátite späť k svojej rutine. 

Ak raz porušíte vegetariánsku stravu, už nikdy sa nevrátite k vegetariánstvu, ak raz poľavíte, bude veľmi ťažké vrátiť sa späť. Rovnako je to s fajčením, alkoholom, drogami. Stačí jedna výnáimka a celá snaha je stratená. Prečo? Je to preto, lebo tá jedna výnimka sa stane pravidlom a pravidlo sa stane ďaľším vzorcom správania. 

Osvietený Majster Ramanamaharishi krásne hovorí: „Pokiaľ sa medená nádoba nestané zlatá, treba ju leštiť každý deň.“Preto nepremeškajte ani jeden deň. Neustále zosúlaďujte váš život s vašim najvyšším zámerom, nech je to čokoľvek.  

Neustále zosúlaďujte svoj život so svojim najvyšším zámerom, nestrácajte svoj zámer, svoj cieľ, pozdvihnite sa do tyagy (zámeru hľadať božstvo, bádanie), vairagye (odpútania sa) a do atma jnany (seba-uvedomenia, seba-realizácie). 

-- Paramahamsa Nithyananda ako komentár na Bhagavad Gitu, knihu od Sri Krishnu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára