sobota 17. decembra 2011

Čakry - centrá energie v našom tele

Keď pochopíme, ako funguje naša myseľ, ako sa dajú odstrániť uložené spomienky z nášho podvedomia, ako predchádzať ich daľšiemu naberaniu a ako môžeme prebudiť skrytú silu nášho podvedomia a presunúť sa do zóny intuície, vtedy budeme žiť ako majster, nie ako otrok.

Pozrite sa na nasledovný graf. Je na ňom ľudské telo so siedmimi značkami. Týmto siedmim značkám sa hovorí čakry.

Čakry sú jemné energetické centrá v našom tele. Je to sedem energetických kolies v tele. My totiž nemáme len jedno telo ako si myslíme. Máme sedem tiel – sedem energetických tiel. 

Prvé telo – to v ktorom ste prišli sem, v ktorom sa hýbete, rozprávate,  píšete – tomuto sa hovorí jagrat shareera (džagrat šaríra) – fyzické telo alebo bdelé telo.

Ďaľšie telo je sukshma shareera (sukšma šaríra) – telo, ktoré používame v našich snoch. Toto telo používame na cestovanie z miesta na miesto v našich snoch! Vo vašich snoch sa vidíte na rôznych miestach. Veľa krát sa vidíte na miestach, na ktorých ste ani počas bdelého stavu neboli. 

Tretie telo je kaarana shareera (kárana šaríra) – kauzálne telo, ktoré používate počas hlbokého spánku. Toto telo sa nehýbe. 

Dve posledné telá sa križujú s fyzickým telom na siedmich miestach po dľžke tela. Týchto sedem hlavných bodov je známich pod menom čakry. Okrem toho máme množstvo malých čakier, ale týchto sedem čakier je zodpovedných za naše fyzické a mentálne zdravie a pohodu. 

Čakry boli objavené veľmi dávno vo védskej dobe. Mnohé duchovné chorály veľmi často spomínajú názvy čakier. Moderná veda dokazuje, že v blízkosti každej čakry je umiestnená jedna hlavná žľaza, ktorá je spojená s určitou konkrétnou čakrou. Čakry zásobujú tieto žľazy energiou. 

Naše čakry majú hlboký vplyv na fyzické, emocionálne aj mentálne aktivity v našom živote. Majú obrovskú silu. Môžeme ich nazvať aj ako energetické centrá, a ak ich udržiavame čisté a energizované, pomožu nám prežívať zdravý a extatický život. 

Keďže naše telo a myseľ sú zakorenené v našom vnútornom vedomí, choroba je len následkom nerovnováhy v jednej z našich čakier. Keď si udržíme čakry v zdravom stave, postrehneme premenu, ktorá sa udeje na mentálnej aj fyzickej úrovni.

Poviem vám malý príbeh:
Po prvej svetovej vojne blízko malého kmeňového osídlia v Ázii bolo zabudnuté lietadlo. Obyvatelia tamojšieho kmeňa nikdy predtým nevideli lietadlo. Potom čo ho našli nastalo v dedine obrovské nadšenie a zhromaždil sa okolo neho dav ľudí. Divili sa, čo to môže byť, a každý začal nahlas hovoriť svoje názory. Nakoniec spolu dospeli k záveru,  že keďže to má kolesá, musí to byť voz! Správa o novom voze sa rozšírila po celej dedine. Usporiadala sa veľká oslava a pred lietadlo bol uviazaný záprah volov, ktori o ťahali po celej dedine. A tak lietadlo slúžilo ako voz. 

O pár týždňov neskôr,  sa do dediny vrátil mladý chlapec, ktorý študoval v meste. Keď uvidel
lietadlo,  nastúpil do neho a obhliadol sa v ňom. Videl v ňom rôzne páky a mechanizmy. Zahrával sa s vypínačmi a páčkami, keď zrazu motor ožil. Chlapcovi sa podarilo na krátku vzdialenosť rozbehnúť lietadlo, a dedinčania boli šokovaní z toho, čo videli. Tento chlapec videl v meste rôzne traktory, a tak vyhlásil, že toto lietadlo ni eje voz, ale nejaký druh traktora.

Znova bola usporiadaná veľká oslava a lietadlo sa začalo používať ako traktor.
Prešlo 6 mesiacov a do dediny prišiel vyslúžený armádny dôstojník. Keď zbadal, že dedinčania používajú lietadlo ako traktor, bol šokovaný! Povedal im, že to nieje traktor, ale lietadlo ktoré dokáže lietať. Dedinčania mu nemohli veriť, pretože, jediné čo kedy videli lietať, boli vtáky.  A tak  armádny dôstojník vstúpil do lietadla, vzlietol a potom znovu pristál.

Dedinčania boli ohúrení. Pochopili skutočný potenciál toho lietadla.
Pochopte: Človek je úžasný mechanizmus, ktorý je stvorený na to, aby lietal. Lenže my nepoznáme náš skutočný potenciál. Máme o sebe veľmi zúženú mienku. Väčšina z nás funguje iba ako voz, na úrovni inštinktu, obklopení emóciami.

Keď sa identifikujeme s vecami vonkajšieho sveta, ako sú dom, auto, naše povolanie a ostatné bežné veci, používame naše telo len ako obyčajný voz. Fungujeme na úrovni inštinktu a naša myseľ je preplnená a nevedomá.
Ak sa napríklad začneme venovať umeniu, kreativite, alebo filozofii, ktoré zahŕňajú nie len našu myseľ, ale aj srdce, vtedy začneme používať naše telo ako traktor. Nájdeme v sebe určité naplnenie. Básnik, ktorý dal život básni, bude šťastnejší ako žena, ktorá dala život dieťaťu. V prípade matky je jej lono umiestnené v oblasti žalúdka, kdežto básnik je zameraný na oblasť srdca. Preto pocíti silné naplnenie. Takýto ľudia žijú na úrovni intelektu.

Nakoniec človek,  ktorý sa začne venovať duchovnu a prebudí sa v ňom hlad po skutočných vedomostiach a uvedomí si, že on je najvyššou existenčnou energiou vo fyzickej forme, tento človek používa svoje telo ako lietadlo! Osvietení majstri používajú svoje telo ako lietadlo. Sú neustále v extáze, povznesú sa ponad všetky trápenia voza a traktora a jednoducho lietajú! Fungujú na úrovni intuície.

Čo by sme mali urobiť, aby sme sa stali lietadlom? Aký bol rozdiel medzi dedinčanmi a vojnovým dôstojníkom? Lietadlo zostávalo stále to isté, nič sa k nemu nepridalo a nič sa z neho neodobralo. Neurobili na ňom žiadne fyzické zmeny. Tak potom v čom bol rozdiel ich chápania a chápania vojnového dôstojíka?
Vedomosť. Vedomosť o mechanizme lietadla. Dedinčania nevedeli, že tento stroj mal mechanizmy, ktoré mohli fungovať takým spôsobom, aby ten stroj mohol lietať, zatiaľ čo ten vojnový dôstojník o tom vedel, to je všetko. S tým strojom zaobchádzali najskôr ako s vozom, potom ako ho používali ako traktor a nakoniec ako lietadlo.

Presne takisto aj v nás sú mechanizmy a prevody, nazvané čakry, ktoré sú zdrojmi neobmedzenej energie. Každá z nich sa spája s určitou emóciou. Keď pochopíme, ako správne ovládať naše emócie, môžeme fungovať ako lietadlo.

Keď správne pochopíme vedu skrytú za našimi emóciami, budeme si vedomí nášho súčasného hlbokého podvedomého stavu. Potom sa môžeme oslobodiť od zátaže podvedomia a presunúť sa do vyšších dimenzií nášho bytia.

Tieto čakry nie sú fyzické objekty v našom tele. Sú to metafyzické reprezentácie, pretože patria nášmu aurickému telu, nie fyzickému telu. Kirlianová fotografia nám umožňuje zachytiť tieto čakry a dokázať ich existenciu aj na metafyzickej úrovni.

Bolo dokázané, že keď je osoba ponorená do určitej negatívnej emócie, tak čakra, ktorá je spojená s touto emóciou sa stiahne až do veľkosti gombíka. Stane sa doslova tak malá. Ale keď tá istá osoba prežije s ňou spojenú pozitívnu emóciu, tá čakra sa zväčší do veľkosti kolesa! Takýto silný efekt majú emócie na naše energetické centrá, naše čakry.

Prúd energie v našich čakrách je zablokovaný negatívnymi emóciami a my si toho vôbec nie sme vedomí. 
Pochopte: Človek nebol zostavený na to aby bol ako červík, ktorý sa plazí po zemi. Bol zostavený na to, aby sa vznášal vo vzduchu. Tak ako dedinčania nevedeli, že ten stroj ktorý našli môže lietať, tak ani človek netuší, že môže lietať. Ľudia si vždy myslia, že osvietení ľudia boli obdarovaní a že my by sme mali len stáť v diaľke a pozerať sa na nich  s údivom a rešpektom. Nikdy sa nesnažíme stať sa ako oni. Poviem vám, ak naozaj máte záujem dosiahnuť veci vo vnútornom svete, dosiahnete ich, nech sa stane čokoľvek, ale problém je ten, že vy neveríte, že ich môžete dosiahnuť. Tak ako dedinčania odmietali veriť, že ten stroj dokáže lietať, vy takisto odmietate veriť, že v skutočnosti ste stvorení na oveľa vyššie veci aké žijete teraz...

Úryvok z knihy "Guaranteed Solutions" (Zaručené riešenia) od Paramahamsa Nithyanandu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára