nedeľa 9. januára 2011

Strach môže ovládať náš život

Strach je veľký učiteľ ale pre väčšinu z nás aj veľký nepriateľ. Strach je pravdepodobne jedna z najsilnejších emócií aké môžeme pocítiť. Dokáže nás doslova paralyzovať. Ale pozrime sa na strach trošku zbližšia. 

Keď máme strach jediná vec ktorej sa vlastne bojíme je strach z pocitu strachu. Je to ten pocit strachu, ktorý nás tak paralyzuje, nie tá konkrétna vec alebo situácia, z ktorej máme strach. Vezmime si príklad, že máte strach z tmy. Len samotná myšlienka prechádzky v tme v nás vytvorí toľko strachu, že sa ani len neodvážime prejsť v tme. Ale je to len strach zo strachu ktorý očakávame, že s danou situáciou príde, nie zo samotnej tmy. 

Keď sa rozhodnete prejsť v tme napriek vášmu strachu, pozorujte ako vo vás vzniká pocit strachu a jednoducho s ním plyňte, ponorte sa do neho vedome, uvoľnite sa do toho pocitu a uvidíte, že čoskoro pocítite prelom, bod, kde jasne pochopíte, že strach ktorý ste mali je len strach z precítenia strachu.
Keď sa pozrieme na strach z tejto perspektívy, pochopíme, že strach je len mentálny blok ktorý nám nedovoľuje prežívať veci, ktoré ležia za oponou nášho strachu. Preto strach je veľký učiteľ. 
 
Strach je emócia ktorá nás môže veľa naučiť. Strach nás môže naučiť ako prekročiť vlastné hranice, ako prežiť prelomy, ako sa stať viac a viac vedomými a ako prekonať našu vlastnú myseľ. Keď pochopíme základnú emóciu strachu, ktorý ovláda 50% našich rozhodnutí, tak mu nedovolíme aby ovládal náš život. 
 
Nabudúce keď budete cítiť strach, buďte si toho plne vedomí, povedzte si nahlas, alebo v duchu veľmi jasne: "Mám strach!" Potom pozorujte, čo sa deje vo vašom vnútri. Ako sa vo vás prebúdza stále väčší strach, ako reaguje vaše telo. Potom sa opýtajte samého seba, aké by to bolo keby ste sa tomu prestali brániť.Aké by by to bolo, keby ste povolili všetko napätie a všetky obranné mechanizmy? Potom sa do vášho strachu jednoducho pustite rovnými nohami. Rozhodnite sa vedome, že tento strach prekonáte a preto choďte rovno do toho pocitu. Buďte si vedomí toho, ako stále chcete uniknúť ale nedovoľte to, prežite celý strach úplne vedome. Cíťte a pozorujte, ako reaguje vaše telo, ako sa potíte, ako vám búcha srdce, aké myšlienky privoláva vaša myseľ a cez celú skúsenosť choďte úplne vedome. Ak toto urobíte čo len jeden krát úplne naplno, s plným vedomím, tento konkrétny strach vás navždy opustí, budete slobodní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára